- În judeţul Iaşi şi-a făcut apariţia un nou prădător – şacalul auriu.
- Animalul de talie medie şi-a făcut drum în ultimii ani în mai multe regiuni din Moldova, unde în urmă cu 20 de ani nu era nicio şansă să poată fi observat.
- În România, şacalul auriu este o specie protejată, doar în Delta Dunării fiind permisă vânarea acestuia.
- Dacă se va răspândi, profesorul Ion Constantin avertizează că poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale.
Un grup de persoane a identificat anilmalul într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi şi a realizat prima filmare cu acesta. Profesorul Ion Constantin, specialist în zoologie, a explicat pentru Ziarul de Iaşi că lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu, dar şi încălzirea vremii.
Uite explicațiile prof.dr. Ion Constantin: „Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“.
TOP ARTICOLE
- FOTO. TikTok-ul e plin de videoclipuri fără sens făcute cu A.I. Cele mai faimoase sunt cele cu povestea personajului Ballerina Capuccina
- S-a născut primul copil conceput cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Fertilizarea in vitro a fost complet automatizată
- Florian Ciorgodă a scris „Codul Penal în fabule”. Fostul judecător a pus articolele de lege în versuri
Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.
Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare: „Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“.
- ȘTIU, 25 aprilie, ora 8:00, cu Ana-Maria Rus și George Mihalcea
- Unii turiști călătoresc doar pentru produsele de panificație. Marea Britanie atrage turiști cu ajutorul patiseriilor
- Americanii folosesc televizoarele mai mult pentru a se uita pe YouTube. Cum împrumută Hollywood-ul rețeta creatorilor online
- Un bucătar din Australia a gătit carne de vită în mașina de spălat vase. Rețeta a devenit virală pe Instagram
- Tinerii dau social media pe calea Domului. Prezența la slujbe în bisericile britanice a crescut cu 16%
Partenerii noștri