Relația ta nu va rezista dacă ocolești subiectele dificile. Ce recomandă experții

  • Relația evoluează prin comunicare, dar se destramă dacă multe subiecte devin „interzise”.
  • Psihologii recomandă să evităm tehnica „let’s agree to disagree”.
  • Specialiștii spun că nu e sănătos să eviți subiecte sensibile de discuție.
  • Dacă anumite subiecte sensibile rămân nediscutate, legătura slăbește.

De ce ți-e frică, nu scapi! E valabil și în relații, fie că e vorba de relații de prietenie sau de iubire. Psihologii spun că celebrul „let’s agree to disagree”, folosit de multe ori să aplaneze conflictele fără sfârșit, nu este de fapt deloc sănătos.

Trainerii de comunicare spun că acest mod de a încheia o dispută aprinsă, folosit tot mai des în societatea polarizată de astăzi, nu doar că nu aduce armonie, dar riscă să strice de tot relațiile.

Potrivit modelului de dezvoltare a relațiilor realizat de cercetătorul Mark L. Knapp, relațiile evoluează prin comunicare, dar se destramă dacă prea multe subiecte devin „interzise”. Dacă relația intră în etapa de evitare a unor subiecte e un mare semnal de alarmă, iar dacă subiectele rămân nediscutate, legătura slăbește.

Specialiștii recomandă două tehnici prin care să nu ajungem la ruperea relației: prima este looping-ul, care înseamnă să asculți tot ce are de zis interlocutorul, fără să-l judeci sau să-l întrerupi, apoi să repeți ce ai înțeles din ce ți-a spus și să-i transmiți ce simți despre asta.

A doua tehnică e să cauți un numitor comun pe subiectul de la care a plecat cearta și să reformulezi discuția, pornind de la acel lucru. Dacă totuși relația se rupe și după ce discutați, e mai bine să se rupă dintr-un motiv clar, decât dintr-un conflict ascuns sub preș, subliniază psihologii.