Primăria Timișoarei trebuie să returneze banii pentru un proiect care nu a fost finalizat la timp

  • Reabilitarea Turnului de Apă Iosefin nu a fost finalizată la timp.
  • Finanțarea de 2 milioane de euro a fost aprobată încă din 2020.
  • Primul constructor abia a terminat jumătate de lucrare în 2 ani.

Îl trec toate apele pe primarul Timișoarei, Fritz, care nu reușește să bage în circuit turistic celebrul Turn de Apă Iosefin, care are mai bine de un secol.

Finalizat chiar înainte de Primul Război Mondial, în 1914, Castelul de Apă din cartierul Iosefin are 52 de metri înălțime și a alimentat cu apă potabilă generații întregi de timișoreni. Poziționat chiar pe malul canalului Bega, turnul avea rolul de a regla nivelul apei de consum.

Fostul primar, Robu, a propus un proiect de reabilitare și a primit fonduri ca sa-l transforme în spațiu cultural, cu zone expoziționale, cafenea, muzeu și punct de belvedere.

Câte-un pic, pic, până nu mai rămâne nimic. Primăria din Timișoara trebuie să returneze finanțarea pentru Turnul de Apă pentru că s-a mișcat prea greu și nu l-a finalizat la timp.
Banii pentru proiect, două milioane de euro, au venit prin programul de finanțare RO-Cultura, încă din pandemie, în 2020. Licitația a avut loc un an mai târziu, însă reabilitatea turnului nu a curs… în direcția potrivită. Pentru că la finalul lui 2023 lucrările erau abia la jumătate, primăria a intervenit și a ales un nou constructor. Nici a doua firmă nu a făcut față – trebuia să termine lucrările în 6 luni. Ultimul termen a expirat luna trecută, pe 15 martie.

Consecință? Proiectul este suspendat, iar primăria Timișoarei trebuie să trimită banii înapoi către Ro-Cultura. Fosta capitală a Europeană a Culturii este singura primărie din țară care trebuie să returneze întreaga finanțare pentru că nu a fost finalizat un proiect.