
- Oficialii din Portugalia spun că tabletele afectează învățarea, somnul și atenția copiilor.
- România introduce educația teatrală obligatorie la clasa a XI-a.
- Noua disciplină se aplică indiferent de profilul liceului, real sau uman.
În timp ce noi visăm la manuale digitale, portughezii le interzic! Ei vor copii care citesc, nu care dau scroll.
Portugalia apasă frâna digitalizării în școli. Manualele digitale dispar complet din ciclul primar, iar la gimnaziu și liceu vor mai fi folosite doar cu aprobare scrisă. Oficialii din Portugalia spun că ecranele le fac mai mult rău decât bine elevilor – le afectează concentrarea, sănătatea mintală și chiar relația cu învățarea.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Și dacă în Portugalia se închid ecranele, în România se deschid cortinele. De anul viitor, educația teatrală devine materie obligatorie la clasa a XI-a, indiferent dacă ești la mate-info sau filologie. Lecțiile de actorie nu vin cu replici învățate pe de rost, ci cu lecții de empatie, expresivitate și gândire critică.
Și dacă copilului nu-i place la teatru, un proiect din Ilfov propune „Ora cu și pentru animale” – ce ar putea deveni materie opțională națională. Lecțiile despre animale au avut efecte spectaculoase spune președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma: 63% dintre elevi se concentrează mai ușor, 51% au note mai bune, iar 58% sunt mai implicați la școală.
Partenerii noștri