O rețetă de „cacio e pepe” reinterpretată de britanici a înfuriat Italia. Presa italiană a criticat dur sugestia de a adăuga smântână dulce

O rețetă de „cacio e pepe” reinterpretată de britanici a înfuriat Italia. Presa italiană a criticat dur sugestia de a adăuga smântână dulce
  • Rețeta de Cacio e pepe are doar spaghete, piper și pecorino.
  • Site-ul Good Food a publicat o variantă cu parmezan, unt și smântână.
  • Fiepet Confesercenti a contestat rețeta la ambasodorul britanic.
  • Cacio e pepe e considerată un simbol culinar al Romei și regiunii Lazio.
  • Presa italiană a criticat dur sugestia de a adăuga smântână dulce.

Două mari imperii se ciocnesc la masă. Britanicii i-au fiert la foc mic pe italieni cu o rețetă reinterpretată de „cacio e pepe”. Un scandal… culinar, cu aromă de piper și tradiție italiană, a aprins spiritele la Roma. Motivul? Un site britanic de rețete a publicat o variantă de cacio e pepe care, spun italienii, nu are nimic de-a face cu rețeta originală. Rețeta originală are 3 ingrediente simple, spaghete, piper negru și pecorino, în vreme ce pe site-ul Good Food, rețeta a fost prezentată ca o „masă rapidă” și a inclus… parmezan, unt și, opțional, smântână dulce.

Reacțiile în Italia au fost imediate și vehemente. O asociație care reprezintă restaurantele din peninsulă, a trimis scrisori oficiale către ambasadorul britanic la Roma și către proprietarii site-ului, cerând respectarea tradiției.

Alți proprietari de restaurante și cafenele au criticat mai ales folosirea smântânii: „Smântâna e pentru deserturi. Cine o folosește la cacio e pepe nu știe ce înseamnă gătitul”, a spus Nicola, patronul unui local din apropierea Vaticanului.

Potrivit Academiei Italiană de Bucătărie – Bucătăria romană tradițională (de la Roma), cacio e pepe este o rețetă tradițională din Roma și regiunea Lazio, compusă din doar trei ingrediente: paste (de obicei spaghetti sau tonnarelli), brânză pecorino romano și piper negru proaspăt măcinat.

Marea Britanie are propriul „ou”… fără găină. Primul ou vegetal produs la scară largă a ajuns pe rafturile magazinelor și promite același gust și aspect ca cel tradițional, dar cu zero ingrediente de origine animală. Se numește Just Egg, costă 4 euro și jumătate și este fabricat din boabe de fasole, o leguminoasă bogată în proteine. În Statele Unite, produsul este deja lider absolut pe segmentul său și deține 99% din piața ouălor vegetale.