Numărul atacurilor cu drone efectuate de Rusia asupra Ucrainei a crescut cu peste 50% de la începutul negocierilor de pace conduse de SUA

Numărul atacurilor cu drone efectuate de Rusia asupra Ucrainei a crescut cu peste 50% de la începutul negocierilor de pace conduse de SUA
  • Războiul dronelor se intensifică în Ucraina.
  • Numărul atacurilor rusești cu drone a crescut cu 50% după 18 februarie.
  • Ucraina a crescut și ea numărul atacurilor cu drone cu 16%.
  • The Telegraph: Moscova intensifică atacurile pentru a forța concesii.
  • 3 persoane au fost ucise la Kiev în weekend, într-un atac cu rachete.

Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război. Zicala se adeverește în cazul Rusiei și Ucrainei care, de când au început discuțiile legate de un eventual armistițiu, își intensifică atacurile.

Numărul atacurilor cu drone efectuate de Rusia asupra Ucrainei a crescut cu peste 50% de la începutul negocierilor de pace conduse de SUA, pe 18 februarie, arată o analiză a celor de la The Telegraph.

Rusia a început să folosească drone cu rază lungă, mai greu de interceptat de apărarea ucraineană, iar rata de interceptare a dronelor rusești a scăzut sub 50%. Nici Ucraina nu s-a lăsat mai prejos și a lansat în medie 35 de drone pe zi în perioada negocierilor, o creștere de peste 16% față de perioada anterioară.

Potrivit The Telegraph, Moscova intensifică bombardamentele pentru a forța concesii din partea Kievului și pentru a câștiga control asupra unor teritorii înainte de posibile acorduri de pace. Trei persoane au fost rănite la Kiev într-un „atac cu rachete”, la două zile după ce 18 persoane, dintre care jumătate copii, au fost ucise într-un atac rusesc asupra oraşului natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

  • Statistici privind atacurile: În cele 30 de zile după începerea negocierilor, Rusia a lansat 4.776 atacuri cu drone, comparativ cu 3.148 în cele 30 de zile precedente. Media zilnică a crescut de la 101 la 154 atacuri pe zi.
  • Scopul intensificării atacurilor: Experții consideră că Moscova intensifică bombardamentele pentru a forța concesii din partea Kievului și pentru a câștiga control asupra unor teritorii înainte de posibile acorduri de pace.
  • Negocieri fără Ucraina: Prima întâlnire între oficialii americani și ruși, pe 18 februarie la Riyadh, nu a inclus reprezentanți ai Ucrainei. Negocierile au vizat un armistițiu de 30 de zile, interzicerea atacurilor asupra infrastructurii energetice și siguranța navigației în Marea Neagră.
  • Eficiența tacticilor rusești: Rusia a început să folosească drone cu rază lungă, mai greu de interceptat de apărarea ucraineană. Rata de interceptare a dronelor rusești de către Ucraina a scăzut sub 50%.
  • Impactul tensiunilor SUA-Ucraina: Intensificarea atacurilor rusești coincide cu momentele în care președintele american Donald Trump a criticat public liderul ucrainean Volodimir Zelenski și SUA au suspendat partajarea informațiilor cu Ucraina.
  • Creșterea utilizării dronelor ucrainene: Ucraina și-a intensificat campania cu drone, lansând în medie 35 pe zi în perioada negocierilor, o creștere de 16.7% față de perioada anterioară.
  • Obiectivul Rusiei: Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia încearcă să exploateze incertitudinea negocierilor pentru a obține avantaje teritoriale și politice, inclusiv instalarea unui guvern pro-rus la Kiev.