Ministrul ucrainean de externe spune că Ucraina va colabora cu SUA ca să ajungă la un acord reciproc privind mineralele

  • Ucraina și America lucrează la un acord privind mineralele rare.
  • Ucraina vrea o prezență puternică a companiilor americane.
  • Trump: Dacă Zelenski se retrage din acord va avea mari probleme.
  • Ministrul de externe german atrage atenția asupra păcălelilor lui Putin.
  • Baerbrock: Să nu ene lăsăm antrenați în tacticile de întârziere ale lui Putin.
  • Putin l-a supărat pe Trump când a vorbit de legitimitatea lui Zelenski.
  • Trump amenință că va pune taxe suplimentare pe petrolul rusesc.

Acordul „Noi vrem pământ” intră într-o nouă fază. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, spune că Ucraina va colabora cu Statele Unite ca să ajungă la un acord reciproc acceptabil privind mineralele.
O rundă de consultări cu partea americană a avut deja loc. Ucrainenii vor o prezență puternică a companiilor americane, care ar contribui la securitatea țării.

Zelenski a spus că nu va accepta un acord care ar amenința integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, ceea ce l-a deranjat pe Trump. Ajunsă la Kiev, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, spune că Trump n-ar trebui să se lase păcălit de tergiversările lui Putin. Și că îi va atrage atenția oficial la viitoarea reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor NATO, care va avea loc joi și vineri, la Bruxelles.

Kremlinul anunță că rușii și americanii caută în continuare soluții de pace, chiar dacă Trump spune că e foarte supărat pe Putin pentru că a pus în discuție legitimitatea lui Zelenski și a vorbit despre o nouă conducere în Ucraina. El a amenințat chiar cu taxe suplimentare pe petrolul rusesc. Deși se consideră un peacemaker, Trump ia în calcul reluarea testelor nucleare americane după mai bine de 30 de ani. O mișcare care ar putea genera o reacție în lanț a celorlalte puteri nucleare ale lumii, avertizează comunitatea științifică.

Din 1945, când a fost detonată prima bombă nucleară, au avut loc peste 2.000 de teste atomice pe Pământ sau la limita spațiului cosmic. De la Acordului Internațional de Interzicere Completă a Testelor Nucleare din 1996, o singură țară a mai făcut teste nucleare, Coreea de Nord.