- Proiectul folosește date personale ca sa producă un „risk assesment”.
- Persoanele sub supraveghere juridică sunt in capul listei.
- Scopul este de a cerceta și a înțelege mai bine criminalii.
- SUA deja folosește un astfel de sistem, numit „predictive policing”.
- Criticii spun ca problemele din sistemul de justiție se vor amplifica.
„Hoțul neprins, negustor cinstit” e istorie în Marea Britanie. Britanicii prind făptașii înainte să comită infracțiunea. Au dezvoltat un sistem cu Inteligență Artificială care identifică persoanele ce ar putea comite crime în viitor. Pe baza comportamentului și a datelor personale, algoritmul calculează un nivel de risc și probabilitatea de a comite o infracțiune.
Proiectul e în faza de testare și analizează persoanele care au condamnări anterioare, scrie The Guardian. Dar criticii sistemului se întreabă dacă algoritmul știe să facă diferența și să nu discrimineze.
TOP ARTICOLE
- FOTO. TikTok-ul e plin de videoclipuri fără sens făcute cu A.I. Cele mai faimoase sunt cele cu povestea personajului Ballerina Capuccina
- Hotelul Mining Exchange din SUA te primește cu cristale energetice: De ce ședințe se bucură oaspeții
- Florian Ciorgodă a scris „Codul Penal în fabule”. Fostul judecător a pus articolele de lege în versuri
Aceștia consideră că algoritmii care prezic „viitorul” sunt fundamental falși. Ei vor să știe cât bine ar putea face sistemul fără să amplifice problemele existente în sistemul de justiție.
Americanii folosesc deja o astfel de metoda numită „predictive policing”, o metodă la fel de controversată în rândul populației.
Partenerii noștri