
- Canicula reduce la minim creativitatea conversațională.
- Oamenii nu mai au energie pentru discuții elaborate.
- Frigul, în schimb, stimulează participanții la discuții.
Căldură mare, mon cher! Temperaturile record din această perioadă îi lasă pe francezi fără cuvinte. La propriu!
Peste 40 de grade în centrul și sudul Franței, 38 la Paris. Localnicii au mult de suferit, mai ales cei care sunt nevoiți să meargă la birou. Doborâți de căldură, francezii renunță la orice creativitate când vine vorba despre conversațiile cu colegii de birou, scrie Le Monde. Ajung în punctul în care are loc un singur schimb de replici: „E cald, nu?”. Și invariabil răspunsul: Da, e cald.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
Fenomenul a fost analizat în trecut de sociologul Erving Goffman – acesta explica faptul că pentru a putea avea conversații deschise cu alte persoane, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Iar disconfortul termic le anulează, când vine vorba de căldură. Frigul, în schimb, oferă mai oportunități de conversație, în special pentru contramăsuri – de la ciocolată caldă la bluza cu mânecă lungă. În schimb, căldura naihilează orice dorință de a avea discuții creative.
Viața la birou pe timpul verii nu doar că e mai săracă la nivel conversarțional, ci devine și un tărâm de bătălie pentru stabilirea temperaturii. Un studiu publicat în revista Nature arată că standardele de temperatură la birou sunt bazate pe metabolismul unui bărbat de 40 de ani. Ceea ce duce des la scenariul în care femeile din birou se plâng de frig, în timp ce bărbații se plâng că e prea cald.
Partenerii noștri