- Alimentele cultivate în laborator sunt testate în microgravitație.
- În prezent, costul de hrănire a unui astronaut este uriaș.
- 23.000 de euro costă hrănirea unui astronaut, în fiecare zi.
Pentru că e prea scump transportul alimentelor până în Spațiu, astronauții au schimbat rețeta – mănâncă ce-și fac singuri. Mâncarea cultivată în laborator este soluția! Ingredientele sunt crescute în eprubete și vase speciale, apoi sunt procesate astfel încât să arate ca mâncarea tradițională. A fost adus și chef-bucătarul de la Imperial College, astfel încât rețetele culinare să aibă un aspect atractiv.
În spatele proiectului este Agenția Spațială Europeană care vrea să mai înlăture un obstacol – costurile enorme de hrănire a astronauților. 23 de mii de euro costă hrana unui singur astronaut, pe zi. Planul este ca în doar doi ani să existe producție alimentară pe Stația Spațială. Pe termen lung: mâncarea cultivată în laborator ar fi soluția pentru hrănirea astronauților care ajung pe Lună sau pe Marte.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Și astronauții se ling pe buze când se gândesc la această variantă. Rețetele de mâncare cultivată în laborator sunt variate, de la bucătărie franceză până la cea indiană. Helen Sharman, prima femeie din Marea Britanie care a ajuns în Spațiu, a degustat preparatele testate. Concluzia? Este o opțiune mult mai bună din punct de vedere atât al gustului, cât și nutritiv în comparație cu alimentele uscate și conservate utilizate în prezent.
Singurul semn de întrebare – felul în care vor fi crescute alimentele în microgravitație și cu radiațiile mari din Spațiu.
Partenerii noștri