Doar 22% dintre români mai merg la teatru, operă sau cinema. Unii susțin că teatrul e doar pentru snobi

Doar 22% dintre români mai merg la teatru, operă sau cinema. Unii susțin că teatrul e doar pentru snobi
  • Doar un român din 5 merge frecvent la teatru, operă, cinema.
  • În ultimii ani, multe săli de teatru din țară au fost restaurate.
  • Pe Reddit, românii se plâng că teatrul e pentru snobi.
  • Alții se plâng de prețul prea mare al biletelor la teatru.
  • Alte nemulțumiri legate de teatru: durata spectacolelor și limbajul vulgar.

Teatrele românești nu mai au priză la public. Dacă înainte de 89, teatrele erau centrele vieții culturale în orașele din România, în ultimii ani, ele sunt văzute acum ca fiind pentru un public elitist.

Când vine vorba despre activități culturale, datele Eurostat arată că suntem pe pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Doar 22 la sută dintre români mai merg la teatru, operă sau cinema. Mai rău decât noi stau doar bulgarii.

Și nu sălile sunt problema. În ultimii ani, mai multe teatre, case de cultură și săli de spectacole din România au fost reabilitate cu fonduri europene și redate activităților culturale, după perioade îndelungate în care nu au putut fi folosite. Investițiile au avut loc atât în orașe mari cu o tradiție solidă a teatrului, ca București, Cluj-Napoca și Timișoara, dar și în localități mai mici ca Hunedoara, Deva și Oravița.

Românii evită teatrul din diferite motive. Unii susțin că teatrul e doar pentru snobi, alții spun că prețul biletelor la teatru este prea mare în comparație cu prețul biletelor la cinema. Mulți se plâng de durata prea mare a spectacolelor: 3, 4 ore li se pare prea mult. În timp ce alții nu mai merg la teatru din cauza vulgarității limbajului.