- Daniel David e acuzat că a cenzurat și falsificat un răspuns pentru presă.
- Daniel David taie din răspunsul IȘE ca să nu contrazică Legea-Bolojan.
- Site-ul edupedu.ro a trimis o cerere la Institutul de Științele Educației.
- IȘE a pregătit un răspuns de 23 de pagini care critică măsurile MEC.
- Ministrul nu a fost mulțumit de ce a scris IȘE și a trimis un alt răspuns.
- David: Și cu 2 ore în plus la normă, tot suntem sub media europeană.
- IȘE: România e peste media europeană cu două ore în plus la profesori.
- Și în privința comasării școlilor, IȘE și David se contrazic.
- David: Mă miră practicile de la IȘE, care trebuie schimbate.
Daniel David e prins într-un scandal cât Ministerul Educației. O investigație edupedu.ro scoate la suprafață cum ministrul a cenzurat și a falsificat un răspuns al Institutului de Științe ale Educației, care contrazicea schimbările decise de guvern pentru angajații din învățământ.
Edupedu.ro a solicitat Institutului de Științe ale Educației să explice care este impactul legii-Bolojan în educație, în special în ceea ce privește creșterea normelor didactice, eliminarea burselor, mărirea numărului de elevi într-o clasă sau comasarea școlilor care au mai puțin de 500 de elevi. IȘE a elaborat un răspuns de 23 de pagini, care nu a ajuns la jurnaliști, a ajuns la Daniel David, care nu a fost mulțumit de răspunsul cercetărorilor din propria instituție. În consecință, biroul de presă al ministerului a tăiat în carne vie și a trimis către edupedu.ro un răspuns de doar 2 pagini. Și alea modificate.
Printre modificările măsluite de minister, se află și aspecte legate de norma didactică. Din răspunsul formulta de cercetători reiese că majorarea normei didactice cu 2 ore, România va fi peste media europeană. IȘE se bazează pe datele Eurydice care arată că media în Europa e de 18-19 ore, cu 14 ore în țări ca Polonia, Finlanda sau Croația. Lui Daniel David nu i-a plăcut ce a scris Institutul, așa că a scos din acest paragraf, pentru că venea în contrapunct cu ceea ce il a declarat în nenumărate rânduri că profesorii noștri au o norma didactică sub media europeană.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
O altă contradicție vine din răspunsurile pentru comasarea școlilor care au sub 500 de elevi și eliminarea a 900 de directori, Daniel David a spus că „Ei nu rămân pe drumuri, că ei sunt profesori practic și se întorc la predare, dar reușim să concentrăm zonele astea educaționale, ca sistemul să nu fie foarte fragmentat”. În schimb, cercetătorii de la IȘE spun că nu este cea mai bună soluție, pentru că directorii care preiau școlile vor fi supraîncărcați și riscăm pierderea unor proiecte esențiale.
Acum Daniel David vine și ne anunță că vrea să aducă modificări, astfel încât să nu mai existe telefonul fără fir între instituțiile ministerului și presă. – „Mă miră unele practici pe care le văd în cazul unor colegi din cadrul Institutului de Științe ale Educației, practici care trebuie să se schimbe.(…) Nimeni în știință nu se poate aștepta să scrie ceva, care ulterior să fie asumat direct și necritic instituțional”.
Partenerii noștri