- Cercetătorii au făcut 136 de studii pe 400.000 de persoane în vârstă.
- Folosirea tehnologiei zilnic i-a făcut pe bătrâni să se adapteze.
- Bătrânii au învățat să folosească tehnologia mai bine.
- Interacțiunile pe telefon au redus sentimentul bătrânilor de singurătate.
Bunico, de ce ai ochii atât de mari? Ca să te văd mai bine pe TikTok. Bunicii nu mai citesc povești la gura sobei – își antrenează creierul cu noile tehnologii.
O echipă de cercetători din Texas a analizat 136 de studii făcute pe 400.000 de participanți cu vârsta peste 50 de ani despre cum influențează tehnologia mintea persoanele învârstă. Specialiștii au descoperit că telefoanele ajută la dezvoltarea funcțiilor cognitive, scrie The Guardian.
Deși tehnologia e adesea văzută ca ceva care te ține pe loc, fizic și mental, pentru adulții mai în vârstă, care nu au crescut cu internetul și telefoanele inteligente, tehnologia înseamnă un efort continuu de adaptare. Folosirea zilnică a tehnologiei i-a forțat să se adapteze mereu. Au învățat cum funcționează actualizările, să rezolve probleme când internetul nu merge sau să evite reclamele de pe site-uri. Toate aceste interacțiuni reduc sentimentul de singurătate, care este cunoscut ca fiind un risc pentru problemele de memorie sau gândire.
TOP ARTICOLE
- FOTO. TikTok-ul e plin de videoclipuri fără sens făcute cu A.I. Cele mai faimoase sunt cele cu povestea personajului Ballerina Capuccina
- Hotelul Mining Exchange din SUA te primește cu cristale energetice: De ce ședințe se bucură oaspeții
- Florian Ciorgodă a scris „Codul Penal în fabule”. Fostul judecător a pus articolele de lege în versuri
O meta-analiză și o revizuire sistematică a 136 de studii care au evaluat legătura dintre utilizarea tehnologiilor digitale și îmbătrânirea cognitivă, cu accent pe adulții de peste 50 de ani, a autorilor Jared F. Benge și Michael K. Scullin, a fost publicată în Nature Human Behaviour pe 14 aprilie.
Studiul aduce argumente solide împotriva tezei populare că „tehnologia ne strică mintea”. Din contră, la adulții în vârstă, tehnologia pare să aibă un efect protector asupra funcțiilor cognitive — probabil pentru că stimulează interacțiunea, atenția, flexibilitatea mentală și învățarea continuă.
Partenerii noștri