Comisia Europeană face planuri pentru situații de criză: războaie, atacuri cibernetice sau pandemii

Comisia Europeană face planuri pentru situații de criză: războaie, atacuri cibernetice sau pandemii
  • Planul conține 30 de acțiuni pe care să le ia țările din UE.
  • Posibile crize: războaie, atacuri cibernetice sau pandemii.
  • Comisia Europeană a făcut plan pentru situații de criză.
  • Locuințele să aibă toate cele necesare pentru 72 de ore.
  • Gospodăriile trebuie să aibă apă, mâncare, medicamente, baterii.

Când vine furtuna, nu mai ai timp să construiești adăpostul. Aceasta este strategia Uniunii Europene care vrea să se asigure că nicio criză nu-i va lua prin surprindere pe europeni. Comisia Ursulei are planul bine pus la punct. În caz de război, de atacuri cibernetice, dacă vine o nouă pandemie sau dacă suntem victimele schimbărilor climatice, trebuie toată lumea să fie pregătită.

Primii sunt cetățenii. Planul UE este ca în fiecare locuință din Uniunea Europeană să existe suficientă apă, mâncare, medicamente și baterii pentru a supraviețui 3 zile în cazul unei crize majore. Pe cont propriu, până să vină vreun ajutor de la autorități.

Planul Uniunii Europene urmează să fie prezentat țărilor mâine. Până atunci, a ajuns pe mâinile jurnaliștilor de la El Pais – 30 de acțiuni cheie sunt descrise în plan. Fiecare stat membru trebuie să le implementeze. Solidaritatea între state este esențială, însă pregătirea pentru un posibil dezastru e și mai importantă. „În cazurile extreme, primele momente sunt critice” transmite planul UE.

Fiecare țară va fi ajutată astfel încât populația să facă față unei crize înainte ca serviciile publice să își revină la normal. De asemenea, UE va crea o platformă digitală care să le ofere cetățenilor și turiștilor informații despre riscuri și opțiuni. De exemplu, unde se pot adăposti într-o situație de criză – oriunde te-ar prinde.

Planul care urmează să fie prezentat se bazează pe raportul lui Sauli Niinisto. Fostul președinte al Finlandei recomanda în raportul său ca 20% din bugetul Uniunii Europene să fie folosit pentru securitate și pregătirea pentru reacția la o criză. Iar acest plan îl include pe cel de 800 de miliarde de dolari pentru reînarmarea Europei.


Uniunea Europeană: „O schimbare în gândire este necesară”


În condițiile războiului din Ucraina, a noilor politici ale lui Trump, Europa nu-și permite să rămână un observator, este mesajul documentului. Pandemia din urmă 5 ani a dus la implementarea unor măsuri de gestionare a crizelor în Uniunea Europeană, însă acest măsuri au fost doar începutul. UE continuă eforturile pentru reducerea dependenței de furnizori externi.

Pacea și stabilitatea sunt amenințate și de evenimente climatice precum inundații sau incendii, iar UE se bazează pe faptul că Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid. Concluzia finală a raportului? Europa se pregătește pentru un viitor cu multiple crize.