„Cel mai bun restaurant din lume” mută centrul gastronomiei mondiale în Lima

„Cel mai bun restaurant din lume” mută centrul gastronomiei mondiale în Lima
  • Maido din Lima a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2025.
  • Chef Mitsuharu Tsumura combină tradiții japoneze și peruviane.
  • Topul a fost anunțat în gala restaurantelor din Torino, Italia.
  • Locul 2: Asador, Spania – bucătărie cu tehnică ancestrală.
  • Locul 3: Quintonil, Mexic – fine dining cu ingrediente indigene.
  • Atomix din New York a coborât de pe locul 6 pe 12 în clasament.
  • Juriul este format din 1.100 de bucătari, critici și PR-iști.
  • World’s 50 Best Restaurants a fost lansată în 2002 de revista Restaurant.
  • Disfrutar, campionul mondial din 2024, nu mai apare în top 50.
  • Campionii sunt scoși din top și trecuți la „Best of the Best”.

Se schimbă gusturile la vârf! Cel mai bun restaurant din lume nu mai vine nici din Europa nici din America, ci din… Lima! Maido, restaurantul condus de chef Mitsuharu Tsumura, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume la gala World’s 50 Best Restaurants care a avut loc în Turin, Italia. Caștigătorul combină tradiția japoneză cu spiritul peruvian și are și cel mai bun somelier din lume.

Spaniolii n-au mai reușit să câștige titlul de „cel mai bun restaurant din lume” cu Disfrutar din Barcelona, dar măcar au luat locul doi cu restaurantul Asador Etxebarri, care se laudă că gătește cu foc ancestral. Locul 3 este tot latino și e ocupat de un restaurant din Mexic. Top 5 este închis de Madrid, cu DiverXO, și Copenhaga, cu Alchemist.

Dar cum stă America la capitolul fine dining? Ei bine… nu chiar atât bine. Atomix, restaurantul coreean sofisticat din Manhattan, coboară de pe 6 pe locul 12. Topul din acest an ne arată clar: Asia, America Latină și Orientul Mijlociu devin noile bucătării de top ale lumii. Clasicii? Rămân fără desert!