Brutăriile atrag turiștii. Turismul de panificație a devenit noua tendință globală

  • Bagheta franțuzească este făcută doar cu făină, drojdie, apă și sare.
  • Brutăria franceză a adus venituri de 16 miliarde de euro anul trecut.
  • În România există 8.600 de unități care vând covrigi, prăjituri sau pateuri.
  • În România, crește consumul de pâine artizanală și produse speciale.

Unii turiști călătoresc să vadă monumente, alții să stea pe plaje exotice. Dar a mai apărut o categorie, „turistul de panificație”.

Oameni din toată lumea vin în Marea Britanie ca să mănânce cele mai bune produse de patiserie – chifle, croissante, brioșe, gogoși sau pain au chocolat. O turistă a povestit pe social media că a bătut un drum de peste o oră pentru a gusta babka și cornurile cu miere la brutăria Farro din Bristol.

În Marea Britanie sunt brutării la tot pasul. Greggs are peste 2.600 de magazine, iar Gail’s are 170 de filiale, 34 doar în Londra. Un pachet de două croissante de la o brutărie Tesco costă 2 euro. Proprietarii spun că secretul stă în ingrediente, cum ar fi făina provenită din agricultura regenerativă.

Poate fi produsă numai din făină, drojdie, sare și apă. Altfel n-ai dreptul s-o numești baghetă.
Brutăria franceză a adus venituri de 16 miliarde de euro anul trecut. Experții estimează că piața franceză de produse de panificație va atinge 30 de miliarde de euro până în 2027. Nici România nu o duce rău.

La fiecare 2.200 de consumatori există o simigerie sau o cofetărie, arată Ziarul Financiar. Țara noastră are 8.600 de unități care vând covrigi, prăjituri sau pateuri, 1.100 sunt doar în Bucureşti. Scade în schimb consumul de pâine produsă industrial în favoarea pâinii artizanale sau a produselor de panificație din făinuri speciale și semințe.