Adolescenții nu scapă de AirTag nici când pleacă de acasă. Experții în parenting spun că urmărirea face mai mult rău decât bine

  • Părinții nu mai întreabă „Unde ești?”, se uită direct pe hartă.
  • Victoria Richards, jurnalistă la The Independent, e urmărită la 44 de ani. De tatăl ei.
  • Ea face la fel cu fiica ei – o supraveghează prin Find My iPhone.
  • Zice că se teme pentru siguranța fiicei, nu că vrea control.
  • Psihologii avertizează: spionajul rupe încrederea, nu o repară.
  • Adolescenții consideră urmărirea o formă de control, nu protecție.

Uită de filmele cu spioni, acum e rândul părinților să fie agenți 007. Adolescenții nu scapă de părinți nici când pleacă singuri de acasă. Tehnologia le deschide adulților noi portițe prin care își pot supraveghea odraslele. Și aici vorbim despre aplicații, air taguri și funcții ca Find My iPhone. Victoria Richards, editor la The Independent, spune că deși are 44 de ani, ea primit cadou un AirTag de la tatăl ei. Jurnalista crede că grija părinților nu se încheie nicidată, doar se transformă. Chiar și ea își urmărește fiica prin Find My iPhone și își jutifică frica prin cazurile de violență împotriva femeilor, în ciuda reproșurilor venite din partea adolescentei.

Dar anxietățile legate de lumea de afară se pot întoarce împotriva părinților. Pentru că astfel de tehnici de spionaj nu fac altceva decât să rupă încrederea și așa fragilă pe care o au tinerii în părinții lor.

„Majoritatea tinerilor consideră că urmărirea este intruzivă și controlată pe bună dreptate – așa este. Evită să faci ceva pe la spatele lor. Vor fi cu un pas înainte și le va fi foarte greu să aibă încredere în tine. Tinerii trebuie să învețe să ia propriile decizii cu îndrumarea și contribuția ta, iar tu riști să le întrerupi relația dacă îi înșeli”, spune spihologul Emma Citron.

Școli închise pentru vară și tot mai mulți părinți ca niciodată își spionează în secret copiii. Tata vrea să mă „AirTag” și am 44 de ani, scrie Victoria Richards. Anxietatea părinților este reală – dar urmărind fiecare mișcare a copiilor noștri, experții în parenting spun că am putea face mai mult rău decât bine.