- Aerul poluat de afară face 80% din poluarea din sălile de clasă.
- Numărul de particule din clase este cu 30% mai mic decât cel de afară.
- Filtrele de aer reduc poluarea din clase cu 29%.
- Expunerea la factorii poluanți crește cu până la 17% riscul de demență.
Ce mi-e geam, ce mi-e fereastră… Degeaba te baricadezi în clasă, de poluare nu scapi – un studiu făcut de Imperial College London pe 500 de școli din Marea Britanie, timp de un an, arată că aerul din sălile de clasă rămâne la fel de poluat chiar și dacă ferestrele sunt închise, scrie The Guardian.
80% din poluarea din interiorul școlilor este din cauza aerului de afară, dar sunt și vești bune – numărul de particule din sălile de clasă este cu 30% mai mic decât cel de afară. Soluția – folosirea filtrelor de aer, care reduc poluarea cu 29%, dar și interzicerea mașinilor în zonele adicente școlilor sau eliminarea combustibililor fosili, potrivit Imperial College London.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Se întâmplă și la clase mai mari – și adulții sunt afectați. Expunerea prelungită la factorii poluanți, inclusiv gaze de eșapament, crește cu până la 17% riscul de demență, potrivit Universității din Cambridge, care a analizat date de la peste 29 de milioane de persoane. Particulele poluante pot ajunge direct la creier, prin fluxul sanguin, și pot produce inflamații similare cu cele întâlnite la plămâni sau inimă.
Partenerii noștri