- Aproape jumătate dintre ucraineni nu mai cred în aderarea la UE.
- 47% dintre cetățeni văd un viitor al distrugerilor și evacuărilor masive.
- 43% mai cred într-o Ucraină prosperă în Uniunea Europeană.
- În 2024, 57% dintre ucraineni credeau într-un scenariu pozitiv.
- Pesimismul a crescut de la 5% în 2022, la 47% în 2025.
- Sondajul a fost făcut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
- Sociologii spun că dezamăgirea vine din promisiunile lui Trump.
- Trump nu a reușit să aducă pacea, iar moralul populației s-a prăbușit.
- Ucraina are un deficit bugetar de 39 miliarde de dolari în 2025.
- UE caută urgent soluții financiare înainte de conferința de la Roma.
- Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei are loc pe 10-11 iulie.
Ucrainenii nu mai cred în victoria finală. Nu mai cred nici în Europa! Aproape jumătate văd în viitor evacuare, NU aderare. 47% văd un viitor sumbru al viitorului țării. Aproape jumătate dintre ucraineni cred că, în 10 ani, țara lor va fi devastată și depopulată, nu integrată în Uniunea Europeană, arată un sondaj făcut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
O schimbare uriașă față de anul trecut când 57% dintre ucraineni credeau într-un scenariu pozitiv pentru țară. Totuși, 43% cred în continuare într-o Ucraină cu un viitor european. Sociologii ucraineni explică schimbarea prin „dezamăgirea profundă față de președintele Trump” – care a promis că va pune capăt războiului, dar n-a reușit. Așteptările mari și lipsa de rezultate au generat un declin moral și psihologic uriaș al cetățenilor.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Între timp, UE se chinuie să țină Ucraina pe linia de plutire. Bruxelles-ul caută urgent soluții ca să acopere un deficit bugetar de 19 miliarde de dolari al Ucrainei, arată o analiză a Financial Times. Guvernul ucrainean a anunțat că va acoperi 20 de miliarde de dolari din 39 de miliarde – deficitul actual, dar mai are nevoie de încă 19 miliarde ca să acopere integral deficitul.
UE analizează trei variante: granturi directe, accelerarea banilor din pachetul G7 de 50 de miliarde sau redirecționarea profiturilor generate de activele rusești înghețate. Discuția va fi purtată săptămâna asta – între 10 și 11 iulie la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, la Roma. BlackRock, care trebuia să vină cu un fond de investiții privat pentru reconstrucție, a anunțat că oprește temporar căutarea de investitori.
Partenerii noștri