
- Au trecut 165 de zile de când Donald Trump e Președintele Americii.
- Donald Trump și Putin au vorbit de 4 ori din februarie până în prezent.
- Trump a ordonat atacul asupra siturilor nucleare ale Iranului.
Dacă de ziua lui nu i-a ieșit, Trump își ia revanșa de Ziua Americii. Un antrenament pentru aniversarea de anul viitor, când America va sărbători 250 de ani de la înființare. Ceremoniile au început la ora 18:45, ora României, cu o paradă militară pe Constitution Avenue.
„Make America Great Again”, sezonul 2, a început în urmă cu 165 de zile. În cele 4 luni la Casa Albă, Trump s-a implicat în toate problemele externe majore, de la războiul din Ucraina, la forțarea statelor membre NATO să plătească 5% din PIB pentru apărare, la intervenția în Orientul Mijlociu, unde a trimis 3 bombardiere ca să distrugă facilitățile nucleare din Iran și până la propunerea unui armistițiu de 60 de zile în Gaza, neacceptat deocamdată de Hamas.
Nu a reușit să îndeplinească promisiunea făcută în campanie, să încheie războiul din Ucraina în 24 de ore. Dar rămâne singurul lider al țărilor democratice care a reușit într-un timp scurt să vorbească cu Vladimir Putin. Din februarie până astăzi, Trump a discutat de 4 ori cu președintele Rusiei.
A reușit să se înțeleagă și cu marele rival, Xi Jinping. În relațiile cu China, Trump a anunțat în iunie un „armistițiu” comercial cu Beijingul. America va menține texe de 55% asupra produselor chineze, din care 25% erau tarife stabilite în primul mandat și 20% tarife antidumping suplimentare. China a acceptat taxe de 10% la importurile americane.
Pe plan intern, Trump și-a pus în aplicare promisiunile legate de imigrație. În prima zi de mandat a semnat ordine executive prin care imigrația ilegală a devenit o urgență națională, iar cartelurile mexicane – organizații teroriste. Trump a semnat 140 de ordine executive, printre care întărirea politicilor de imigrație, reducerea programelor de diversitate și incluziune, precum și relaxarea reglementărilor de mediu.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Au fost implementate măsuri agresive de deportare și întărire a graniței, ceea ce a dus la o scădere cu 93% a incidentelor zilnice la frontieră și cu 95% a cazurilor de „getaways” – adică persoane care trec frontiera fără să fie prinse. Trump a crescut producția de energie și a reluat inițiativa „drill, baby, drill” pentru exploatarea resurselor interne.
Trump a primit cel mai frumos cadou, a semnat „One Big, Beautiful Bill”! Congresul a adoptat proiectul de lege despre care Trump spune că va transforma țara într-o rachetă de neoprit. „One Big Beautiful Bill”, așa cum o numește Trump, prevede tăierea banilor pentru asistența medicală și alimentară.
Dispar și scutirile de taxe pentru proiectele de energie verde și pentru mașinile electrice. Sunt înlocuite de scutiri de taxe pentru pensionari, bacșișuri și ore suplimentare de muncă. Trump primește „cadouri” de Ziua Independenței și de la americanii nemulțumiți administrația sa. Cel dintâi nemulțumit al Americii, Elon Musk, a căzut în dizgrație și spune că bugetul lui Trump va mări deficitul Americii cu 3.300 de miliarde de dolari. Democrații spun că noua lege a bugetului va afecta 17 milioane de americani prin tăierea programului Medicaid, al lui Obama.
Peste 200 de proteste au fost anunțate în toată țara, sub sloganul „Free America”. În California, au fost anulate mai multe evenimente dedicate Zilei Independenței din cauza luptei lui Trump cu migranții. Sărbătoarea la Washington s-a încheiat noaptea, la ora 4:09, cu un uriaș foc de artificii.
Partenerii noștri