- O vacanță te face mult mai fericit decât o reducere la un televizor.
- Lucrurile materiale te fac fercit doar pe moment, amintirile toată viața.
- Experiențele îți construiesc identitatea mai mult decât obiectele.
- Experiențele similare apropie mult mai mult oamenii.
- 80% dintre mileniali preferă să dea banii pe vacanțe și experiențe.
Banii aduc fericirea dacă știi pe ce să îi dai – e demonstrat științific. Concertele și vacantele te fac să zâmbești mai mult decât casele și mașinile. Oamenii nu mai pun preț atât de mult pe lucurile materiale, ci pe experiențe și aminitiri – astea sunt cheia fericirii acum, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cornell care au făcut un studiu pe mai mulți oameni timp de 20 de ani.
Chiar dacă un televizor la reducere te-ar face să te simți bine pentru că nu găsești acea ofertă în fiecare zi, adevărul e că nu îți aduce aceeași bucurie de lungă durată ca o croazieră. Călătoriile pe care le fac oamenii și tot ceea ce văd de-a lungul vieții face parte din identitatea lor, iar aminitirile de acest tip sunt mai mișto de retrăit decât satisfacția de moment pe care le-o dă mașina mult dorită. Specialiștii spun că oamenii creează legături mult mai repede cu cei care au avut experiențe similare.
TOP ARTICOLE
- Noile planuri-cadru de liceu schimbă examenul de Bacalaureat din 2030. Care sunt noile probe pe care le vor susține elevii
- Nicușor Dan are nevoie de consilieri competenți, cu tact, fini psihologi, care să știe să comunice
- La o fermă din Anglia vacile pot fi mângâiate și periate. Ferma a renunțat la producția de lapte
De exemplu, atunci când ești la un concert și cânți cu cei din jurul tău sau când ești la o petrecere pe plajă te împrietenești cu ceilalți mult mai ușor decât în viața de zi cu zi. Milenialii sunt cei care se bucură cel mai mult de experiențe. Aproape 80% dintre cei între 29 și 44 de ani preferă să-și cheltuiască banii pe activități și momente trăite, nu pe obiecte materiale, iar călătoriile sunt în topul preferințelor. 80% dintre mileniali au făcut cel puțin o călătorie pe an doar pentru relaxare sau distracție. Prin comparație, asta înseamnă cu 32% mai mult decât generația X și cu 44% mai mult decât baby boomers.
Obiceiurile financiare bune – adică să pui bani deoparte și să-ți plătești la timp datoriile – contează mai mult pentru sănătatea ta mintală decât câți bani câștigi. Un studiu făcut pe 20.000 de australieni, timp de 20 de ani, arată că oamenii care își gestionează bine banii sunt mai fericiți și mai liniștiți, chiar dacă nu au salarii mari. Diferențele se văd clar între cei care câștigă la fel, dar își administrează diferit finanțele.
Partenerii noștri