
- Cercetătorii spun că în 11 milioane de ani ar putea dispărea cromozomul Y.
- Cromozomul Y mai are doar 55 de gene față de X care are 900.
- Pe măsura ce îmbătrânesc bărbații, unele celule pierd cromozomul Y.
- Până la 80 de ani, peste 40% dintre bărbați pierd cromozomul Y.
- Bărbații fără cromozomul Y sunt predispuși la mai multe boli.
- În ultimii 40 de ani numărul spermatozoizilor s-a micșorat.
Pierdut cromozom. După ce că trăiesc mai puțin decât femeile, bărbații suferă și la capitolul genetic. Cercetătorii sunt tot mai preocupați de problemele care ar putea afecta fertilitatea bărbaților în viitor.
Cromozomul Y, care determină dezvoltarea trăsăturilor masculine, se micșorează constant și ar putea dispărea complet în 11 milioane de ani. Spre deosebire de cromozomul X, care conține aproape 900 de gene, Y mai are doar 55. Problemele nu țin doar de viitorul îndepărtat. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, unele celule din sânge pierd acest cromozom Y.
TOP ARTICOLE
- Nicușor Dan are nevoie de consilieri competenți, cu tact, fini psihologi, care să știe să comunice
- Naționala feminină a Elveției a pierdut cu 7-1 în fața unor copii: „Nu contează rezultatul”
- Jeff Bezos și Lauren Sanchez își fac nuntă regală în Veneția, timp de trei zile și nopți: Câte milioane de Euro a costat
După vârsta de 50 de ani, fenomenul devine tot mai frecvent. Până la 80 de ani, peste 40% dintre bărbați prezintă această pierdere în celulele sanguine. Specialiștii din Suedia arată că bărbații afectați trăiesc mai puțin, au risc crescut de boli de inimă, cancer și Alzheimer.
În paralel, un studiu global din 2017 arată că numărul de spermatozoizi s-a înjumătățit în ultimele patru decenii în țările industrializate. Dar în urma unor experimente pe șobolanii japonezi spinoși, au descoperit că aceștia s-au putut reproduce și fără cromozom y, deci nu și-au pierdut speranța.
Partenerii noștri