Strâmtoarea Ormuz ar putea fi închisă: Iranul ripostează la atacurile asupra siturilor nucleare

Strâmtoarea Ormuz ar putea fi închisă: Iranul ripostează la atacurile asupra siturilor nucleare
  • Parlamentul iranian a aprobat închiderea strâmtorii Ormuz.
  • Israelul a continuat să atace ținte militare în Iran.
  • Israelienii au lovit inclusiv Parchin, un complex militar lângă Teheran.
  • Iranienii au răspuns cu atacuri asupra Tel Aviv-ului.
  • Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a ajuns la Moscova.
  • Ambasadorul rus la ONU a condamnat atacurile americane din Iran.
  • Avioanele americane B2 care au lovit în Iran s-au întors în SUA.
  • Trump: Pagubele aduse siturilor nucleare din Iran sunt monumentale.

Israelul a continuat în această noapte atacurile asupra țintelor militare din iran, după atacul american masiv asupra siturilor nucleare de sâmbătă noaptea. Israelul a lovit inclusiv Parchin, un complex militar la sud-est de Teheran, unde se crede că Iranul a testat explozibili puternici și care se numără printre siturile suspectate că ar fi fost folosite de Iran pentru îmbogățirea uraniului.

Nici Iranienii nu au rămas datori. O rachetă hipersonică a fost lansată asupra Tel Avivului dar a fost interceptată. În replică la atacul american de sâmbătă, parlamentul iranian a aprobat ieri închiderea Strâmtorii Ormuz. Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului e cel care va lua decizia finală cu privire la închiderea acestei strâmtori, prin care circulă aproximativ 20% din cererea globală de petrol și gaze.

Între timp, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a ajuns la Moscova pentru a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Oficialul iranian a numit Rusia un „prieten al Iranului”, după ce SUA a atacat trei situri nucleare iraniene. La rândul său, ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unitea catalogat atacurile Statelor Unite asupra Iranului drept „iresponsabile, periculoase și provocatoare”.

Avioanele americane B2 care au lovit în Iran s-au întors azi-noapte la baza din Missouri. Donald Trump le-a mulțumit piloților și spune, pe Truth Social, că pagubele produse siturilor nucleare Iraniene sunt monumentale.

Operațiunea “Midnight Hammer”, lansată în noaptea de 21 spre 22 iunie, a constat într-un bombardament strategic executat de șapte bombardiere B‑2 Spirit americane, care au lansat, printre altele, 14 bombe GBU‑57 “bunker busters”, susținute de rachete Tomahawk lansate de submarine și numeroase avioane de sprijin.