Aproximativ 70% dintre români cred în superstiții. De unde vine frica de numărul 13

Aproximativ 70% dintre români cred în superstiții. De unde vine frica de numărul 13
  • Aproximativ 70% dintre români cred în superstiții.
  • În lume, cel puțin un sfert din populație este superstițioasă.
  • Frica de numărul 13 este legată de simbolismul numerologic din Biblie.
  • Numărul 666 este asociat cu Apocalipsa Biblică.
  • Superstițiile au origini în temeri naturale și mituri culturale.

Aproximativ 70% dintre români cred în superstiții, conform ultimelor studii făcute pe această temă. În lume, cel puțin un sfert din populație este superstițioasă. În plus, în bunul spirit omenesc, mulți cred, mai puțini declară.

Dacă unele superstiții vin dintr-un firesc spirit de conservare, altele sunt pur și simplu construcții culturale, unele mai simple, altele cu adevărat sofisticate.

Iar pericolele care ne pot pândi din întuneric ne dau fiori reci încă de pe vremea în care vânam cu sulițe cu vârfuri din piatră și abia descopeream focul. De aici și o mulțime de superstiții legate de aceste temeri. Alte superstiții, însă, își au originile în mituri apărute acum mii de ani, unele poate și uitate între timp.

Frica de 666 are o legătură cu Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, care se referă explicit la acest număr ca la numărul Fiarei. Unde mai pui că în Caballah iudaică, chiar și literele au valoare numerară, așa că poate fi la fel de bine vorba de un nume sau un cuvânt, nu neapărat un număr magic.

Iar într-o lume în care anul este împărțit în 12 luni, ziua în două jumătăți de câte 12 ore, iar în jurul lu Iisus la masă au stat 12 apostoli, pare logic ca orice număr în plus care transformă cifra 12 în 13 și strică buna măsură să ne provoace disconfort.