Fermele devin noile resorturi de lux: Agroturismul explodează după pandemie

Fermele devin noile resorturi de lux: Agroturismul explodează după pandemie
  • În pandemie, a crescut cererea pentru fermele de lux și resorturi agroturistice.
  • Influencerii promovează viața la fermă pe social media pe social media.
  • Valoarea globală a pieței de agroturism e în creștere, 197 mld. $ până în 2032.
  • În 2019, valoarea globală a pieței de agroturism era de 69 mld. $.
  • În pandemie, oamenii s-au mutat în locuri cu aer curat și spații naturale.
  • Resorturile agroturistice integrează experiențe: gătit, echitație, golf.
  • În SUA, în Tennessee, ferma Blackberry are cramă cu 170.000 de sticle de vin.
  • În Puerto Rico, resortul Moncayo: golf, agricultură regenerativă.
  • Prețurile pe noapte pot ajunge la 3.000 $ la resortul Moncayo.
  • Surorile Hadid, Bella și Gigi, promovează ferma familiei.
  • Meghan Markle promovează viața la sat, culege miere cu fetița.

Vedetele dau luxul și opulența pe viața la fermă. Li s-a luat de jacuzzi și cocktail-uri – s-au apucat de grădinărit și muls vaci.

Trendul a pornit în pandemie atunci când oamenii, forțați să se izoleze de restul lumii, au preferat să schimbe casele de la oraș cu cele de la sat. Au intrat în rolul de fermieri… de lux.

Au transformat zonele rurale în zone de lux. Chiar dacă au păstrat activitățile specifice vieții la sat: agricultura și creșterea animalelor, celebritățile și bogații lumii au investit în dezvoltarea fermelor și resorturilor agroturistice. Influencerii promovează pe social media o versiune idilică a vieții la sat: bucătorii elegante, mese rustice în lumina apusului și estetica cottagecore – adică rochii într-un stil inspirat de viața pastorală, de natură și de simplitatea gospodăriei de la țară.

Spre exemplu în America – în Tennessee, la mare căutare este ferma Blackberry care oferă o varietate de activități: degustare de vinuri în crame cu peste 170 de mii de sticle, pescuit și echitație. În Portugalia, la Sao Lourenco do Barrocal, vizitatorii se retrag într-un peisaj pastoral cu animale și măslini, aproape de o zonă renumită pentru observarea stelelor. Iar în Puerto Rico viitoarea proprietate Moncayo, de 445 de hectare, va include 400 de reședințe, 68 de camere pentru oaspeți, o fermă de 40 de hectare și terenuri de golf.

Multe dintre camerele acestor proprietăți costă între 1.000 și 3.000 de dolari pe noapte, iar prețurile pentru reședințele din Moncayo pornesc de la peste 12 milioane de dolari. Resorturile integrează experiențe precum gătitul cu ingrediente locale sau cu ingrediente culese chiar de turiști, cursuri de gătit, grădinărit sau apicultură.

Tendința pe care merge viața la sat este cea pe care o vedem și în fashion: quiet luxury – fără hoteluri de lux din sticlă și piscine la etajul 21, dar viață sănătoasă și calitate rafinată. Accentul e pus pe autenticitate, echilibru emoțional și conexiune cu natura. Valorea globală a pieței de agroturism este în creștere – de la 69 de miliarde de dolari cât era în 2019 la o estimare de 197 de miliarde peste 7 ani – adică în 2032.

În America, AirBnb a raportat peste un milion de căutări pentru cazarea în feme și resorturi agroturistice în primele 3 luni ale anului.