
- Ciorbele și sarmalele pierd teren în fața salatelor și sushi-ului.
- Social media devine principala sursă de inspirație culinară.
- Smoothie-ul ia locul ciorbei în meniul zilnic al adolescenților.
- Alcoolul e înlocuit de beri fără alcool și băuturi botanice.
- Valoarea podgoriilor scade din cauza consumului redus de vin.
- 21% dintre Gen Z aleg deja produse alimentare sustenabile.
Atenție! Anunțul care urmează s-ar putea să le supere pe bunici. Tinerii dau papanașii și sarmalele pe „healthy food”. De la tocănițe la tofu, de la borcane cu zacusc la boluri de quinoa. Gen Z a deschis frigiderul și a închis caietul de rețete al bunicii cu „mâncare tradițională”. Nu e un moft, e o tendință care afectează industria alimentară globală – arată o analiză a Ziarului Financiar.
Mâncarea nu mai e despre „ce a făcut mama”, ci despre „ce are mai multe like-uri”. Așa că și piața produselor alimentare se adaptează: produse sănătoase, inspirate din mai multe culturi și care pot fi gata în 15 minute. Pentru cei până în 28 de ani, „mâncare bună” nu mai înseamnă neapărat „mâncare românească”. Ci mâncare care încape într-un bol, are avocado și e „aesthetic”.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Nici alcoolul n-a scăpat basma curată. E și el pus pe pauză, înlocuit de beri artizanale fără alcool și băuturi botanice. Vinul a fost dat pe kombucha. Valoarea podgoriilor a scăzut abrupt în ultimul an, din cauza ofertei prea mari de vin și a consumului global în declin, arată un studiu al Financial Times. Unii producători au renunțat complet la vie – și s-au reorientat spre legume, măslini sau chiar… panouri solare.
Anul acesta, 21% dintre consumatorii generației Z din Europa aleg produse eco-friendly, urmați de mileniali cu 18%. Gen X și baby boomers sunt mai rezervați, cu 13% și 16%. Concluzia studiului e clară: cu cât ești mai tânăr, cu atât îți pasă mai mult ce amprentă lasă în urmă micul dejun.
Partenerii noștri