- Sistemul din Cagliari conține qubit, unitate specifică computerelor cuantice.
- Qubitul poate gestiona simultan cantități uriașe de informație.
- Viteză de calcul este superioară sistemelor convenționale.
Dolce far niente atinge un nivel cuantic. De acum un oraș se poate administra fără oameni politIci, doar folosind datele.
Uită de ambuteiaje, uită de claxoane, colectarea deșeurilor se face automat, iar mijloacele de transport în comun ajung exact la timp. O realitate în curs de implementare în Cagliari, Sardinia. Aici cercetătorii proiectează deja o metropolă capabilă să anticipeze cerințele localnicilor și să reducă poluarea.
Orașul perfect va fi dirijat de un super computer care încorporează qubitul, unitatea de informație specifică computerelor cuantice. Qubitul are capacitatea de a gestiona simultan o cantitate uriașă de informație, iar viteză de calcul și procesare este de sute de ori superioară sistemelor convenționale.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
„Imaginați-vă un sistem de transport public care își modifică traseele în mod autonom. Sau o rețea de distribuție a energiei electrice care se ajustează singură pentru a minimiza pierderile, precum energia solară sau eoliană”, spune Giuliana Moreau, cercetătoare în domeniul tehnologiilor cuantice.
Planuri avem și noi, ce-i drept nu implică niciun element cuantic. Un parc din Galați va fi amenajat ca pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Reamenajare parcului ajunge la jumătate de milion de euro, bani proveniți din fonduri europene. Parcul se află în fața casei familiei Cuza, clădire care găzduiește „Casa Cuza Vodă”, cel mai vechi muzeu din orașul Galați.
Partenerii noștri