
- Tinerii preferă corporația cu proceduri clare și valori impersonale.
- „Patron” are o conotație negativă, care amintește de anii ’90.
- În sondajele de HR, firmele românești sunt ultima opțiune pentru angajații tineri.
Tinerii nu vor să mai muncească pentru cineva, ci preferă să muncească pentru ceva. Ideea de patron le displace celor din generația Z – cei cu vârste până în 28 de ani – pentru că, pentru ei, „patron” are o conotaţie negativă. E perceput ca simbol al exploatării și al capitalismului de modă veche.
Pentru tinerii de azi, „patronul” are o imagine proastă, asociată cu anii ’90 și începutul anilor 2000, când poveștile despre abuzuri și îmbogățiri rapide erau omniprezente, explică directorul editoarial al ZF, Cristian Hostiuc. Astfel, spune el, angajații sub 28 de ani preferă să se alinieze unui brand sau unei companii cu proceduri moderne și o imagine de corporație impersonală, în loc să simtă că muncesc direct pentru îmbogățirea unei persoane.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Companiile antreprenoriale românești, spune Cristian Hostiuc, deși oferă acum salarii și beneficii competitive, pierd teren în fața multinaționalelor tocmai din cauza imaginii. În sondajele de HR, firmele românești sunt ultima opțiune pentru angajații tineri.
Gen Z își preferă să lucreze în companii internaționale care oferă nu doar salarii bune, ci și beneficii: traininguri, un limbaj corporatist și șanse reale de avansare sau negociere. TInerii valorizează imaginea companiei, brandul și review-urile publice, mai mult decât performanța financiară a patronului.
Partenerii noștri