De astăzi, programul de fact-checking de pe Facebook ia sfârșit. Cum funcționează Community Notes

De astăzi, programul de fact-checking de pe Facebook ia sfârșit. Cum funcționează Community Notes
  • De acum, Facebook și platformele Meta se vor baza pe Community Notes.
  • Utilizatorii peste 18 ani, cu cont de minim 6 luni, pot contribui.
  • Meta speră ca notele comunității să oprească fake news-ul.

Punct și de la capăt. Facebook intră de astăzi într-o nouă eră – una fără fact-checking. La aproape 4 luni de la anunțul lui Mark Zuckerberg, Facebook pune în aplicare una dintre cele mai importante schimbări ale platformei – programul de fact-checking dispare, iar în locul său apar note ale comunității. Ca pe X-ul lui Musk.

În primă fază, schimbarea are loc doar în Statele Unite. Schimbarea va avea loc pe Facebook, Instagram și Threads. „Acești fact-checkers erau subiectivi când venea vorba de politică și au ruinat toată încrederea” explica Zuckerberg decizia.

Astfel, în numele libertății de exprimare, platformele Meta trec la note ale comunității. Utilizatorii peste 18 ani, cu cont mai vechi de 6 luni și fără penalizări vor putea oferi context pentru postările care induc în eroare. Experții spun că mutarea va face ca fake news-ul și propaganda să crească în volum, la fel cum s-a întâmplat pe X. Mai ales că aceste note ale comunității nu pot fi adăugate la postările sponsorizate.

Zuckerberg este all-in și cu Inteligența Artificială. Tocmai a anunțat o nouă versiune pentru modelul său lingvistic, Llama 4. Vine în două versiuni, Maverick și Scout,  și este open source. Meta pregătește anul acesta investiții de 65 de miliarde de dolari în extinderea infrastructurii pentru Inteligența Artificială.