- OMS a emis în 2023 o recomandare împotriva substienților de zahăr.
- Sucraloza, un îndulcitor artificial, crește pofta de mâncare.
- 75 de persoane au luat parte la studiu, împărțiți în 3 grupuri.
- Un grup a băut apă, unul apă cu zahăr natural, ultimul cu sucraloză.
- Ultimul grup avea apetit cu 20% mai mare decât cei cu zahăr obișnuit.
- Sucraloza afectează partea creierului responsabilă cu reglarea foamei.
Nu tot ce e dulce e și sănătos. Iată că expresia este valabil și la propriu, nu doar la figurat. Un studiu făcut de Universitatea Keck de Medicină din Los Angeles trage o concluzie dură – îndulcitoarele artificiale nu doar că nu sunt sănătoase, dar păcălesc și creierul. Alimentele sau băuturile dietetice cu îndulcitori artificiali fac persoana care le consumă să creadă că încă mai trebuie să mănânce.
Cercetătorii au luat 75 de participanți și i-au împărțit în trei. Fiecare grup a consumat trei tipuri de băuturi: apă simplă, apă îndulcită cu zahăr obișnuit și apă îndulcită cu sucraloză, un îndulcitor artificial. Pentru ultimul grup, apetitul participanților a fost cu 20% mai mare decât în cazul celor din grupul care a consumat apă cu zahăr obișnuit.
TOP ARTICOLE
- Tot mai multe branduri mari adoptă campanii anti‑Inteligență Artificială. Heineken și Aerie sunt cele mai recente care s-au alăturat curentului
- Tinerii sub 27 de ani nu mai vor filme cu scene sexuale sau drame. Ce conținut consumă cel mai des Generația Z
- Microdramele din China cuceresc acum publicul din SUA. Episoadele de 2 minute fac mai multe vizualizări ca HBO Max
Cercetătorii spun că îndulcitorii artificiali perturbă mecanismele naturale ale creierului. Sucraloza influențează conectivitatea dintre diferite regiuni ale creierului, iar consumatorul ia decizii pe baza acestor senzații false. Studiul are totuși și o limită – nu au fost testați alți îndulcitori, în afară de sucraloză.
Organizația Mondială a Sănătății a emis încă din urmă cu 2 ani o recomandare împotriva înlocuitorilor de zahăr pentru pierderea în greutate. Cercetătorii acum spun că noile descoperiri arată că trebuie renunțat total la îndulcitori, mai ales cei artificiali. O metodă propusă pentru ajutarea consumatorilor: reeducarea papilelor gustative astfel încât să prefere alimente mai puțin dulci. Astfel, alimentele și băuturile foarte dulci vor deveni neplăcut de dulci.
Partenerii noștri


