
- 46% dintre scoțieni se declară foarte sau destul de superstițioși.
- Scoțienii cred că o frunză care cade din copac îi protejează de răceală.
- O frunză prinsă toamna îi ferește de răceli iarna.
- Miresele irlandeze poartă clopoței ca să alunge spiritele rele.
- Italienii cred că o pălărie pusă pe pat poate prevesti moartea.
Iarba-i verde, frunză lată și răceală vindecată. Nu știi de ce te-ai gripat? N-ai prins frunza din copac.
De la Frunza Norocoasă la Pălăria Blestemată
Scoțienii cred că, dacă prinzi o frunză ruginie care pică toamna din copac, vei fi ferit de răceli în perioada iernii. Dacă o mai și păstrezi până în primăvară, vei avea noroc cu carul în lunile ce urmează.
Dacă știam, nu ne mai îmbolnăveam. Peste 120 de mii de cazuri de infecții inspiratorii a raportat Institutul de Sănătate Publică de la noi în ultima săptămână.
TOP ARTICOLE
- Iranul vrea să își crească bugetul pentru apărare cu 200%. Generalul Reza Ashtiani: „Putem ține un război de 10 ani”
- Generația Z răspunde la telefon, dar nu spun „Bună ziua”. Tinerii spun că este datoria celui care sună să vorbească primul
- Marea Britanie introduce lecții anti-misoginie în programa școlară de educație sexuală
Mai avem de învățat de la ei – scoțienii sunt unii dintre cei mai superstițioși europeni, dar nu singurii – francezii au noroc doar când calcă cu stângul într-un excrement de câine. Dacă e vorba de dreptul, ghinion curat. Italienii nu-și lasă niciodată pălăria pe pat, iar noi… bate-n lemn, că nu mai terminăm cu ele, dacă pornim.
Într-o lume dominată de știință, superstițiile par anacronice. Totuși, ele supraviețuiesc, deoarece oferă oamenilor un sentiment de control asupra necunoscutului. Psihologii explică faptul că superstițiile ajută la reducerea anxietății și la crearea unui ritual care dă confort emoțional.
Partenerii noștri